CRONTAB İle Zamanlanmış Görevler

Terminal ekranındayken 

komutunu kullanarak crontab ekranımızı açıyoruz.

Bu şekilde bir ekran açılması gerekiyor. Burada ki yorum satırlarını dilerseniz silebilirsiniz. Silmeyecekseniz yorum satırlarının altına doğru imleci getirip komutlarımızı yazabiliriz. Burada temel yapı şu şekildedir.

Burada ki yıldızlar soldan sağa doğru sırasıyla şu anlama gelmektedir:

Dakika, Saat, Ayın kaçıncı günü, Yılın kaçıncı ayı, Haftanın kaçıncı günü.

Aşağıda örnek olarak bir MySQL veritabanının nasıl otomatik olarak kaydedildiğini gösterdim.

Bu örnekte, 0 0 * * *  ile gösterilen kısım her gün gece yarası komutun çalıştırılacağını belirtiyor. mysqldump  veritabanının yedeğini almamızı sağlayack olan araç. -u "kullanici"  yedeği alınacak olan veritabanının kullanıcı adı. -p  parametresinden sonra tırnak içerisinde yazılı olan ise şifredir. Şifreden sonra bi boşluktan sonra gelen tırnak içerisinde ki komut ise veritabanının adıdır. Daha sonra büyüktür işareti ile kayıt edilecek veritabanının nereye kayıt olunacağının konunmu belirtilir. Örneğimizde ki /site_$(date +\%Y-\%m-\%d).sql  kodda site_  den sonra gelen komutlar dosya ismine yıl, ay, gün bilgilerini koymak için gerekli olan komutlar.

İşlemimiz bittikten sonra Ctrl+X tuşuna (ESC tuşuna iki kere basıp X tuşuna) basıyoruz. Kaydedilmesini istiyor musunuz ekranı gelince Y tuşuna basıp programdan çıkıyoruz.

Bunun ardından kontrol amaçlı olarak crontab -l  yazarak crontab’ı listeleyebilir, yazdığımız kodu orada görebiliriz.